Loading…
Used construction equipment Tradus

Afwegingen bij het kopen van nieuwe of gebruikte bouwmachines

Natuurlijk, iedereen ziet graag een splinternieuwe bouwmachine. En soms is het logisch om te investeren in nieuw materieel. Wereldwijd wordt er jaarlijks zo’n 163 miljard euro uitgegeven aan bouwmaterieel, en dit volume lijkt tot dusver niet af te nemen. Wel is het vaak een slimmere keuze om gebruikte machines aan te schaffen, als u nagaat wat de kosten en de baten zijn. Door de forse afschrijving neemt de waarde van een nieuwe machine in de eerste paar jaar met 25% tot 40% af. Zo’n waardeverlies vermijdt u liever. En er zijn nog een heleboel factoren die meespelen bij de keuze tussen een nieuwe machine en een tweedehands variant.

Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af voordat u investeert in uw volgende machine, zonder onnodig concessies te doen. Kies de machine die het beste past bij uw bedrijf. Hieronder volgt een aantal punten om rekening mee te houden tijdens uw zoektocht.

De aanschafprijs van bouwmaterieel

Gebruikt materieel

Beperk uw uitgaven door te investeren in in plaats van nieuw, zonder concessies te doen aan wat u nodig heeft voor uw bedrijf. Door de forse afschrijving op nieuw materieel levert een twee jaar oude graafmachine met 1400 bedrijfsuren al gauw 25% minder op dan de catalogusprijs. In plaats van te investeren in nieuwe machines, tikt u voor hetzelfde geld meer gebruikte machines op de kop. Zo breidt u uw machinepark sneller uit en kunt u meer projecten aannemen. En de verzekeringspremies zijn gunstiger door de lagere waarde van gebruikte machines in vergelijking met de oorspronkelijke nieuwwaarde.

Nieuw materieel

Er is geen ontkomen aan, nieuwe bouwmachines zijn een flinke investering en vergen diepe zakken. Als een nieuwe machine niet binnen uw budget valt, kunt u een lening aanvragen. Maar daarmee krijgt u te maken met extra kosten en rentebetalingen. Een kwaliteitsgarantie voor een bepaalde periode is wel een groot voordeel bij nieuw materieel. Zo hoeft u niets extra te betalen voor eventuele reparaties binnen die periode.

Conclusie: De aanschafprijs van gebruikt materieel ligt een stuk lager. En als u meerdere machines nodig heeft, dan kunt u voor hetzelfde geld investeren in meerdere gebruikte modellen. Bekijk gebruikte bouwmachines op Tradus

Afschrijvingen en rendement op uw investering

Gebruikt materieel

Afschrijvingen op machines zijn onvermijdelijk. Maar bij de aanschaf van gebruikt materieel heeft een ander het grootste deel daarvan al voor zijn rekening genomen. De waarde van gebruikte machines blijft bovendien vrij stabiel. Houd alle onderhoudsbeurten en reparaties goed bij voor eventuele toekomstige kopers. Dan is de kans groter dat u de machine voor een soortgelijke prijs kunt doorverkopen als de prijs die u zelf heeft betaald. En dat geeft een hoog rendement op uw investering.

Nieuw materieel

Het is nu eenmaal zo dat de afschrijving op nieuwe voertuigen en machines groter is dan op tweedehands opties. In de eerste levensjaren daalt de doorverkoopprijs sterk, waarna de waarde meer stabiliseert in het midden en tegen het eind van de levensduur. De begininvestering voor nieuwe machines is hoog, en de grote afschrijving geeft een flink waardeverschil na enkele jaren. Het rendement op uw investering kan daardoor onnodig afnemen.

Conclusie: Bereken zelf of de grote afschrijving op nieuw materieel in verhouding staat tot de opbrengst die u ermee denkt te behalen voor uw bedrijf. En houd in gedachten dat goed onderhouden gebruikte machines een goed rendement op kunnen leveren.

De staat en veiligheid van een machine

Gebruikt materieel

Als u koopt bij erkende en betrouwbare dealers, geeft dat een extra stuk zekerheid. Deze verkopers vindt u bijvoorbeeld via Tradus. Wij checken alle verkopers, zodat de betrouwbaarheid van het aanbod gewaarborgd blijft. Met de Tradus Market Value Tool (TMV) ziet u in hoeverre de vraagprijs afwijkt van het marktgemiddelde. Handig, want dan kunt u bij de verkoper nagaan waardoor dat komt. Vraag altijd naar onderhoudsdocumentatie en voorgeschiedenis, en voer een grondige inspectie uit.

Nieuw materieel

Bij de aanschaf van nieuw materieel horen de reparatiekosten op langere termijn een stuk lager uit te vallen. Bovendien kunt u terugvallen op een kwaliteitsgarantie, mocht er iets aan de hand zijn met uw machine. Let wel, niet iedere leverancier biedt dezelfde garantie. Controleer dus goed waar u recht op heeft. Ook is het niet altijd mogelijk om garantie door te geven aan een nieuwe koper, mocht u besluiten uw machine binnen de garantieperiode door te verkopen.

Conclusie: Bij nieuw materieel is er minder kans op onvoorziene mankementen, en als eerste gebruiker weet u precies wat er met uw machine is gebeurd. Maar zolang u gebruikt materieel koopt via een betrouwbare dealer en inzage heeft in de onderhoudsdocumentatie en gebruiksgeschiedenis, hoeft u zich geen zorgen te maken als u kiest voor een tweedehands machine.

Aanbod en keuzemogelijkheden

Gebruikt materieel

Bent u op zoek naar gebruikte machines? De kans is groot dat u precies vindt wat u nodig heeft, op het juiste moment. , en de keuze in materieel en onderdelen is enorm. Of u nu zoekt naar een stapelaar of zijlader, bulldozer of graafmachine, tractor of transportvoertuig, u vindt het snel en gemakkelijk, en u kunt er binnen een paar dagen mee aan de slag.

Nieuw materieel

Bij de aanschaf van nieuwe machines kunt u precies het model kiezen dat perfect aansluit op wat u nodig heeft voor uw bedrijf. Het idee van nieuwkoop geeft dan misschien veel voldoening, maar bij de relatief lange levertijd is dat een ander verhaal. Het is niet geheel ongebruikelijk dat u meerdere maanden moet wachten op uw aankoop. En dat is kostbare tijd, als er werk te doen is.

Conclusie: Bij nieuw materieel kunt u precies het model kiezen dat u wilt. Maar dat weegt niet op tegen de lange levertijden, als het werk daardoor vertraging oploopt. Gebruikte machines zijn doorgaans eerder beschikbaar en sneller in gebruik te nemen.

Andere factoren om rekening mee te houden

Dit zijn de voornaamste dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van uw volgende machine. Daarnaast willen we u wijzen op enkele andere zaken. Materieel en productiemethodes worden continu verbeterd door technische innovaties. Vereist uw project de allernieuwste technieken, dan kan een nieuwe machine het beter doen dan een ouder type. Het is ook de moeite waard om te kijken hoelang en hoe vaak u de machine nodig heeft. Zo kan huren van zwaar materieel voordeliger zijn als u een machine slechts 30 tot 40% van de tijd daadwerkelijk gebruikt.

Dus wat is nu beter: een nieuwe of een gebruikte machine kopen?

Met alle voorgaande punten in gedachte blijkt de aanschaf van gebruikte machines financieel verstandig en levert het meer rendement op uw investering. Bovendien is het beschikbare aanbod groot en heeft u niet te maken met lange levertijden. Schaf gebruikt materiaal alleen aan via betrouwbare verkopers op erkende en gereguleerde sites zoals Tradus, en kijk grondig naar de onderhoudsdocumentatie.

Vind beschikbaar gebruikt materieel op Tradus